Jolene (2008) watch online
Sinners and Saints (2010) online
Into the Abyss (2011) online

Handopfok

Handopfok is niet de ideale manier om een klein vogeltje groot te brengen, maar soms is het noodzakelijk doordat de ouders niet (voldoende) voeren of de kleintjes helemaal kaal plukken waardoor er weer een kans bestaat dat de jongen onderkoeld raken en natuurlijk ook veel zwakker zijn dan jongen die gewoon hun veren pak behouden.


Voor in dit soort gevallen beschrijf ik hier hoe ik mijn jongen groot breng met de pap. Ik raad het dan ook ten strengste af om jonge vogels met de hand te voeren om ze tam te krijgen of voor de leukigheid. Vogels die veel aandacht krijgen op jonge leeftijd worden net zo tam, of in sommige gevallen zelfs tammer, dan een vogeltje dat met de pap groot gebracht is.


De benodigdheden:

- Kaytee of Nutribird A19/A21
- Water koker
- Spuitje van 2 of 2,5 ml (voor de hele kleine vogeltjes)
- Spuitje van 10 ml
- Handdoek
- Voerbakje
- Lepeltje
- Vochtig washandje
- Warmte lamp


Als ik een jong vogeltje met de hand moet voeren gebruik ik altijd Kaytee, dit is een poeder wat je op moet lossen met kokend water. De meng verhouden vindt je hieronder. Je kunt zien als de pap goed is als het een (volle) yoghurt/appelmoes dikte heeft.


Dag 1 en 2 – 1 deel pap – 6 delen water
Dag 2 en 3 – 1 deel pap – 5 delen water
Dag 3 en 4 – 1 deel pap – 4 delen water
Dag 4 en 5 – 1 deel pap – 3 delen water
Dag 5 tot zelfstandig – 1 deel pap – 2/2,5 delen water


'S morgens bij de eerste voeding die u zo rond 7 a 8 uur in de ochtend kunt gaan geven zou de krop altijd leeg moeten zijn. Wanneer deze niet leeg is adviseer ik u om geen pap te geven (wat u wel kunt doen leest u verderop).


U begint met het wegen van het vogeltje. U weegt dan alleen het lichaamsgewicht en deze moet elke dag stijgen. Schrijf elke ochtend het lichaamsgewicht op zodat u het goed in de gaten kunt houden of hij goed groeit. U mag 10% van het lichaamsgewicht per voeding aan pap geven. Als u meer geeft kan de krop te ver uitrekken waardoor de krop niet meer kan werken en uw vogeltje zal overlijden.


De pap maak ik altijd door een kleine hoeveelheid pap in het voerbakje te doen en daar het gekookte water uit de waterkoker op te gieten. Door goed roeren ontstaat er een glad mengsel zonder klontjes (klontjes zijn erg gevaarlijk). Daarna voel ik altijd of de pap op de goede temperatuur is (39°C) en zodra dit goed lijkt zuig ik het spuitje vol en tik ik de luchtbellen eruit. 


Het vogeltje zet ik met zijn koppie naar mij toe op de handdoek en bied de spuit aan. De eerste voedingen snapt het vogeltje niet wat de spuit is en u zult er dus voor moeten zorgen dat u het spuitje in de snavel krijgt en een druppeltje pap op de tong van het diertje legt. De eerste paar voedingen gaan wat lastig, maar meestal heeft het vogeltje na 2 of 3 voedingen al heel goed door dat er uit dat spuitje eten komt en zal zelf aan de spuit gaan happen waardoor u alleen heel langzaam de pap uit het spuitje moet laten lopen. De vogel moet zelf de pap doorslikken en u hoeft het dus alleen maar op de tong te spuiten. Helaas gaat dit nogal vaak fout en stikken de jonge vogeltjes door de hoeveelheid pap die hun luchtpijp blokkeert.


Als de vogel de 10% van het lichaamsgewicht op heeft kunt u hem schoonmaken met de vochtige washand zodat er geen klonten bedorven pap aan zijn veertjes komen.


Het is belangrijk dat de krop eens per 24 uur leegt, meestal is dit 's nachts en is de krop in de ochtend dus helemaal leeg zoals hierboven beschreven stond. Overdag hoeft de krop dus niet helemaal leeg te zijn, maar is de krop nog meer dan de helft vol dan zou ik toch even een half uurtje wachten met de volgende pap voeding om de krop rustig zijn werk te laten doen. Mocht u hierdoor 1 of meerdere voedingen per dag minder kunnen geven kunt u proberen om een paar ml Yakult door de pap heen te roeren. Yakult helpt bij de vertering en is dus een goed middel om het vogeltje te helpen om de krop leeg te krijgen. Mocht dit niet binnen 24 uur helpen gaat u dan direct naar een goede vogelarts. Uw vogeltje heeft dan last van kropverzuring wat behandeld moet worden.


Als de krop 48 uur lang niet compleet leeg is geweest met spoed naar de dierenarts!!


Onderstaand schema is het standaard schema voor de aantal voedingen die een valkparkiet hoort te krijgen. Dit schema kunt u gebruiken als richtlijn, maar houd u hier niet te strak aan. Dit schema is gemaakt op de perfecte groei. Het belangrijkste is dat u naar het gewicht kijkt van uw valkparkiet. is uw valkparkiet 6 weken oud maar weegt 60 gram, dan 3 voedingen geven van 7 ml (1 ml extra om de achterstand in te lopen). Dit schema kan natuurlijk ook gebruikt worden voor andere vogelsoorten, er dient dan alleen rekening gehouden te worden dat elk vogelsoort een ander gewicht heeft. De 10% regel en het aantalv oedingen per dag blijven altijd het zelfde.


Ga niet zomaar iets proberen, dit kan het leven van uw vogeltje kosten. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen en krijgt u zo snel mogelijk antwoord (Via de mail binnen 24 uur, via Facebook of Twitter vaak binnen 10 minuten).


 


Ook de omgevingstemperatuur is erg belangrijk voor het kleine vogeltje. Normaal gesproken houden de ouders het kleintje warm maar dat moet een warmte lamp nu overnemen. U kunt de temperatuur meten door middel van een thermometer er onder te leggen en de lamp eventueel hoger of lager te hangen. De warmte lamp die gebruikt dient te worden is een warmte lamp die GEEN rood licht uitstraalt. 


Hieronder het schema met de temperaturen die nodig zijn. Als uw valkje goed in de veren zit kan de warmte lamp weg, dit is zo rond de leeftijd van 4 weken. Het vogeltje kan dan ook in een kooi met stokjes gezet worden waar ook bakjes met zaadjes, water en eivoer op de bodem neer gezet worden. Een stukje trosgierst is ook aan te raden gezien ze dit vaak snel kunnen eten.


 


Als uw vogeltje goed gewend is aan de pap kunt u overstappen van spuitje naar lepeltje. Dit is geen moeilijke overstap voor het vogeltje en hij zal direct van het lepeltje gaan eten.


Het voordeel van het lepeltje is dat je het lepeltje steeds verder in het bakje kunt laten waardoor de vogel leert zelf uit een bakje te eten. Ik begin hier meestal rond de leeftijd van 6 weken mee. Als hij zelf de pap uit het bakje eet kan de pap gemengd worden met eivoer. Steeds wat meer eivoer en minder pap zodat hij langzaam aan overstapt van pap naar eivoer. Als hij helemaal op de eivoer zit kunnen er wat zaadjes door het eivoer gemengd worden, eerst een paar om eraan te wennen. Uw vogeltje zal met de zaadjes eerst wat spelen voor ze het kunnen pellen. Dit is voor mij een goede methode gebleken om ze zelfstandig te krijgen. Wel is het heel belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden. 


Vogeltjes die net hebben leren vliegen zullen wel afvallen omdat ze ineens meer beweging krijgen. Zorg er wel voor dat hij/zij niet te veel afvalt. Gebeurd dit wel dan een extra voeding erbij geven.


Hopelijk is het voor u een beetje duidelijk. Bij vragen neem altijd contact op met iemand die ervaring heeft of bel de vogel arts voor advies. Zelf uitproberen is vaak de doodklap voor uw valkje.


Deze uitleg kunt u natuurlijk ook gebruiken voor andere soorten vogels. Let er dan wel op dat de gewichten kunnen verschillen per vogelsoort. De 10% regel en aantal voedingen per dag gelden voor alle vogelsoorten.
Joomla Template - by Joomlage.com