Jolene (2008) watch online
Sinners and Saints (2010) online
Into the Abyss (2011) online

Tam maken

Iedere vogel is anders en zal het niet bij iedereen even snel lukken. De beste manier om een vogel tam te krijgen is het vertrouwen winnen van de vogel. Meestal wordt hier trosgierst bij gebruikt omdat bijna elke vogel dit heerlijk vind.


Afhankelijk van de leeftijd en het verleden van je vogel zal het snel of langzaam gaan. Een vogel die door een ervaren kweker handtam is gemaakt en net zelfstandig is zal sneller tam worden als een vogel die 6 maanden oud is en uit een buitenvoliere komt.


Voordat je je nieuwe huisgenootje gaat ophalen, zorg er dan voor dat de kooi klaar staat. Zet een bakje voer en een bakje water op de bodem. Als het erg bang is zal hij niet direct op een zitstok zitten. Let er op dat de kooi niet te vol hangt met speeltjes.


Zodra je thuiskomt, zet hem dan in zijn nieuwe kooi en kijk hoe hij erop reageert. Vaak gaan ze in een hoekje zitten en gaan daar niet meer weg.

Laat het rustig wennen aan de omgeving. Kijk of hij/zij wat eet. Het kan zijn dat hij de eerste dag helemaal niks eet. Het is een grote verandering van omgeving en vaak ook een omgeving zonder soortgenootjes en allemaal nieuwe geluiden. Als je vogeltje de kooi begint te verkennen, kun je kijken hoe hij op jou reageert.

Ga een eindje van de kooi afzitten en praat tegen hem.

Als hij rustig blijft als je bij de kooi bent, probeer dan je hand een klein stukje in de kooi te steken. Als je in je hand een strengetje trosgierst houd, kun je proberen of je valkparkiet ervan gaat eten. Dit zal misschien niet de eerste keer lukken, probeer het dan later weer een keer.

Blijf tegen je vogeltje praten, op een rustige niet hoge toon.


Als hij van de trosgierst eet, steek dan je hand steeds een stukje verder de kooi in. Misschien durft je valkparkiet na een tijdje op je hand te zitten. Dit doe je door de trosgierst steeds korter bij je hand te houden. Herhaal dit 2 of 3 keer per dag.

Wanneer je ziet dat hij/zij het vertrouwen heeft om op je hand te zitten, kun je kijken of hij het ook zonder trosgierst durft.

Leer je vogeltje op je vinger te stappen door je vinger iets boven zijn pootjes te houden, en zachtjes te duwen. Blijf ook steeds rustig tegen hem praten.


Durft je vogeltje op te stappen, en blijft hij rustig zitten, probeer hem dan eens te kroelen. Laat hem rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger over bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt hij voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten.

Blijft hij rustig zitten dan heb je weer een mijlpaal behaald en begint hij al echt tam te worden.


Kan je vogeltje goed op je vinger stappen, haal hem dan eens voorzichtig uit de kooi en probeer de aandacht te houden met trosgierst. Vliegt het weg is er nog niks aan de hand. Als het goed is, heb je een vertrouwensband met je vogel opgebouwd en kun je hem weer op je vinger laten stappen. Vliegt hij nog weg, lok dan met trosgierst.


Laat je vogeltje over je handen heen lopen, opstappen op je vingers en op je schouder zitten. Veel vogelsoorten zitten graag op het hoogste punt. Ze willen ook wel eens op je hoofd landen. Wil je dit niet, pak hem er dan steeds vanaf.


Wanneer dit allemaal is gelukt zul je zien je vogeltje al goed tam is. Nu kun je hem ook dingen aan gaan leren zoals pakken met de volle hand, kusjes geven, groenten eten etc.


Belangrijk is, blijf geduldig en praat veel tegen je vogeltje.

 


Let er goed op dat de ramen gesloten zijn, en ook de gordijnen. Als ze te hard tegen het raam aan vliegen, kunnen ze hun nek breken.

Joomla Template - by Joomlage.com